När det gäller odds och att spela på odds finns det en hel del termer att hålla reda på. För att förenkla för den ovana spelaren har vi listat uttrycken som är väl värda att ha koll på med vår populära spelskola.

Allt du behöver veta om odds och betting på sport

Att satsa pengar på sport har kommit att bli något utav ett svenskt folknöje. Enligt Lotteriinspektionen så är trav, galopp och sportspel de tre vanligaste sättet för svenskar att spela för pengar. Medans äldre personer föredrar att spela på klassiker såsom stryktipset eller hos ATG, så väljer yngre personer i allt större utsträckning att spela online. Oavsett hur, var eller när man väljer att spela så är det däremot viktigt att veta vad man sysslar med. Häng med oss när vi tittar närmare på odds och sportbetting.

För dig som är nybörjare hoppas vi kunna bjuda på en smidig introduktion till bettingvärlden. Är du redan erfaren spelare så ser vi fram emot att friska upp ditt minne och påminna dig om de saker som man allt för ofta glömmer.

Vad är egentligen odds?

Först och främst är det värt att poängtera att man bör skilja mellan matematiska odds och vadslagningsodds. Medans de matematiska oddsen alltid handlar om probabilitet eller huruvida en viss utkomst är mest trolig, så handlar odds inom betting uteslutande om insats och vinst.

Den som väljer att konsultera Svenska Akademiens ordbok i frågan om vad odds egentligen är skulle få ett svar som på många sätt är väldigt typiskt för äldre svenska; inte särskilt tydligen och ganska omständligt.

”[Odds är] proportionen mellan insatserna i ett vad där den ene vadhållaren håller mer än den andre.”Svenska Akademiens ordbok.

Nationalencyklopedin har däremot valt en lite mer konkret beskrivning och ger en förklaring som i stor utsträckning sätter fingret på vad det handlar om.

”[Odds är] förhållandet mellan vinst och insats.”Nationalencyklopedin.

I takt med att vadslagning och sportbetting har blivit allt mer populärt så har det även vuxit fram ett flertal olika sätt att uttrycka oddsen. Denna utveckling har i stor utsträckning varit kopplad till enskilda länder, vilket gör att man numera sätter en nationell benämning på oddstyperna såsom brittiska odds, amerikanska odds eller europeiska odds. I takt med att vadslagning blivit en globaliserad företeelse, och spelandet flyttat över till internet, går det därför inte att förutsätta vilka sorts odds det handlar om. Skulle vi resa tillbaka till 1979 så skulle odds för en svensk betyda brittiska eller europeiska odds, medans det för en amerikan skulle betyda amerikanska odds. Låt oss därför titta närmare på de olika sätten som begreppet numera används. Att känna till de olika sätten är viktigt för att man på ett fullgott sätt ska kunna utvärdera sina chanser.

Europeiska odds (Decimalodds)

Detta sätt att hantera odds är förhållandevis enkelt och innebär att oddstalet uttrycks i decimalform och motsvarar en multiplikator för insatsen. Men multiplicerar helt enkelt sin insats med oddsen för att räkna ut hur mycket man får i handen vid vinst.

  • Om oddsen är 3,5 och du satsar 100 kronor så får du 350 kronor i handen vid vinst.
  • Du vinner 250 kronor och får även tillbaka din insats på 100 kronor.

Brittiska odds (Fraktionella odds eller bråkodds)

Här uttrycks oddstalet i stort sett alltid som ett heltal, och visar vad man vinner i förhållande till själva insatsen. Oddsen blir ett bråktal som räknar ut hur stor vinsten blir.

  • Om oddsen är 3 mot 1 (vilket även kan uttryckas som 3/1 eller 3:1) och du satsar 100 kronor så får du 300 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 400 i handen.
  • Du vinner 300 kronor och får även tillbaka din insats på 100 kronor.
  • Är oddsen omvända (1 mot 3, 1/3 eller 1:3) och du satsar 100 kronor så får du 33 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 133 kronor i handen.

Amerikanska odds (Moneyline-odds)

Här uttrycks oddsen som addition eller subtraktion, och positiva odds (plus) förklarar hur mycket man vinner medans negativa odds (minus) beskriver hur mycket man måste satsa gör för att vinna.

  • Om oddsen är +300 så är de positiva och om du satsar 100 kronor så får du 300 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 400 i handen.
  • Du vinner 300 kronor och får även tillbaka din insats på 100 kronor.
  • Om oddsen däremot är -300 så är de negativa och om du satsar 300 kronor då får du 100 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 400 i handen.

Fasta eller flytande odds?

När man spelar på odds så är det även en bra idé att ta reda på huruvida oddsen är fasta eller flytande. Vad som skiljer dem åt är huruvida spelbolaget i förväg har gjort en sannolikhetsbedömning.

  • Med fasta odds så vet man redan i förväg hur mycket man kommer att få vid vinst eller förlust. Dessa hör till de allra mest förekommande oddsen, och används av i stort sett samtliga spelbolag.
  • Med flytande odds så förändras oddsen allt eftersom och hur mycket man får vid vinst eller förlust kan påverkas av allt ifrån hur många som satsat pengar till vad som händer under evenemanget.

Viktiga begrepp

Begreppsbildningen kring spel och betting har på senare tid fullständigt exploderat. Mycket har att göra med att vadslagning har internationaliserats med följd att de klassiska svenska begreppen inte längre är representativa för modern betting. Men, vilka begrepp bör man hålla reda på?

Asiatiskt handikappspel

I fotboll så är det förhållandevis vanligt att matcher slutar oavgjorda. När det kommer till traditionella odds, med fokus på vinst eller förlust, så innebär en oavgjord match ofta att de som har satsat pengar förlorar sina insatser. Med asiatiska handikapp så används däremot ett handikappsystem för att tvinga fram en vinnare eller säkerställa att spelarna får tillbaka sina insatser vid oavgjort. I sin enklaste form uttrycks handikappen i ett positivt eller negativt värde för respektive lag, vid resultaträkning så räknas detta som en del av respektive lags totala målpoäng. 


Bankroll – Spelkassa

Spelkassa är ett annat ord för de pengar som du har valt att avvara för spelande. Detta kan handla om pengar du valt att sätta in hos en operatör, eller pengar som du planerar att spela för i framtiden. Begreppet bankroll management används även ofta för att beskriva olika strategier för att hantera sin spelkassa.

Bonus

Det hör verkligen till det ovanliga att nu för tiden spela för pengar utan att komma i kontakt med kampanjer eller erbjudanden om insättningsbonus. Oavsett om det handlar om att operatörer matchar ens egen insättning eller erbjuder särskilda förmåner för nya användare så kommer man förr eller senare att komma i kontakt med bonus. Var uppmärksam på omsättningskrav och bonusvillkor som ibland kan göra dessa erbjudanden mindre förmånliga än vad man tror.

Bookmaker

Detta är ett gammalt amerikanskt uttryck som åsyftar en organisation, förening eller ett företag som organiserar vadslagning. I och med övergången till onlinebaserat betting är det ett begrepp som används allt mer sällan.

Cashout

När man gör en cashout så väljer man att säkra sin hitintills uppnådda vinst. Detta kan ske under en pågående match vilket innebär att man när som helst kan väja att plocka hem vad man hitintills har vunnit. Detta är något som inte alla sajter erbjuder, och det är inte ovanligt att operatörer reserverar ett procentuellt belopp åt sig själv om man väljer att göra en cashout.

Draw no bet

Med denna sorts insats så väljer man att spela på hemma- eller bortavinst. Vid oavgjort så får man i de flesta fall pengarna tillbaka.

Garderingar – Hel, halv och spikning

Detta är tre svenska begrepp som är nära förknippade med stryktipset. Numera så brukar helgarderingar kallas för 1X2-betting, halvgarderingar för 1X-betting och spikning för traditionell oddsbetting. Med helgardering så kan man i fri utsträckning spela på matchvinnare, förlorare och oavgjort resultat medans halvgardering innebär att man satsar på två av de tre möjliga utkomsterna. Halvgardering kallas ibland för dubbelchans. Spikning handlar däremot om att satsa på en specifik utkomst, och med amerikansk terminologi så kallas det för money line.

Goal line betting

Denna sorts betting handlar om att satsa på den mängd mål som man tror kommer att inträffa. Ofta så satsar man på huruvida det kommer att inträffa fler eller färre mål än vad prognosen säger.

Handikapp

Detta är ett sätt att jämna ut skillnaden mellan deltagare. Om en operatör vill jämna ut oddsen så kan den välja att ge en viss deltagare ett handikapp. Handikapp på 2 i fotboll innebär att laget i fråga helt enkelt anses inleda matchen med två mål. Handikapp är även en viktig del av asiatiskt handikappspel.

Kombinationsspel

Vad som är unikt med kombinationsspel är att det gör att man kan spela på flera olika händelser på en och samma insats. Det gör att man kan finjustera sina odds och på en och samma gång spela på ett stort antal olika lag, matcher och evenemang. Man kombinerar helt enkelt saker som i vanliga fall inte skulle ingå i ett enskilt bet. Inom travsporten så kallas kombinationsspel med flytande odds ofta för totalisator eller totospel.

Livebetting

Att betta live är enormt populärt då det gör att man kan satsa i samband med att en match pågår. Det gör att man kastas in i händelsernas centrum och får uppleva sporten på nära håll. Många aktörer erbjuder även liveströmmar och realtidsinformation.

Tilt

Detta är ett spännande begrepp som används inom allt ifrån poker till sportbetting och flipper. Ursprunget är högst oklart men åsyftar den frustration som en spelare kan uppleva efter oväntade förluster. I viss utsträckning är tilt synonymt med förlust.

Unit – Spelenheter

Units, eller spelenheter, är ett mått på insatsen. Detta används för att uttrycka spelkassan på ett relativt sätt, helt oberoende av valutor och belopp. Vad en enhet motsvarar varierar mellan olika operatörer men ofta är det en procentuell del av spelkassan. Fler enheter innebär alltid större insats.

Över-/Underbetting

När man satsar över eller under så satsar man på huruvida resultatet kommer att bli över eller under. I dess enklaste form så innebär över tre att man vinner om det görs tre eller fler mål, medans under tre innebär att man vinner om det inte görs fler än tre mål.