spelskola för odds och sportsbetting
När det gäller odds och att spela på odds finns det en hel del termer att hålla reda på. För att förenkla för den ovana spelaren har vi listat uttrycken som är väl värda att ha koll på med vår populära spelskola.

Allt du behöver veta om odds och betting på sport

Att satsa pengar på sport har kommit att bli något utav ett svenskt folknöje. Enligt Lotteriinspektionen så är trav, galopp och sportspel de tre vanligaste sättet för svenskar att spela för pengar. Medans äldre personer föredrar att spela på klassiker såsom stryktipset eller hos ATG, så väljer yngre personer i allt större utsträckning att spela online. Oavsett hur, var eller när man väljer att spela så är det däremot viktigt att veta vad man sysslar med. Häng med oss när vi tittar närmare på odds och sportbetting.

För dig som är nybörjare hoppas vi kunna bjuda på en smidig introduktion till bettingvärlden. Är du redan erfaren spelare så ser vi fram emot att friska upp ditt minne och påminna dig om de saker som man allt för ofta glömmer.

speltermer odds spel

Vad är egentligen odds?

Först och främst är det värt att poängtera att man bör skilja mellan matematiska odds och vadslagningsodds. Medans de matematiska oddsen alltid handlar om probabilitet eller huruvida en viss utkomst är mest trolig, så handlar odds inom betting uteslutande om insats och vinst.

Den som väljer att konsultera Svenska Akademiens ordbok i frågan om vad odds egentligen är skulle få ett svar som på många sätt är väldigt typiskt för äldre svenska; inte särskilt tydligen och ganska omständligt.

”[Odds är] proportionen mellan insatserna i ett vad där den ene vadhållaren håller mer än den andre.”Svenska Akademiens ordbok.

Nationalencyklopedin har däremot valt en lite mer konkret beskrivning och ger en förklaring som i stor utsträckning sätter fingret på vad det handlar om.

”[Odds är] förhållandet mellan vinst och insats.”Nationalencyklopedin.

I takt med att vadslagning och sportbetting har blivit allt mer populärt så har det även vuxit fram ett flertal olika sätt att uttrycka oddsen. Denna utveckling har i stor utsträckning varit kopplad till enskilda länder, vilket gör att man numera sätter en nationell benämning på oddstyperna såsom brittiska odds, amerikanska odds eller europeiska odds. I takt med att vadslagning blivit en globaliserad företeelse, och spelandet flyttat över till internet, går det därför inte att förutsätta vilka sorts odds det handlar om. Skulle vi resa tillbaka till 1979 så skulle odds för en svensk betyda brittiska eller europeiska odds, medans det för en amerikan skulle betyda amerikanska odds. Låt oss därför titta närmare på de olika sätten som begreppet numera används. Att känna till de olika sätten är viktigt för att man på ett fullgott sätt ska kunna utvärdera sina chanser.

Europeiska odds (Decimalodds)

Detta sätt att hantera odds är förhållandevis enkelt och innebär att oddstalet uttrycks i decimalform och motsvarar en multiplikator för insatsen. Men multiplicerar helt enkelt sin insats med oddsen för att räkna ut hur mycket man får i handen vid vinst.

  • Om oddsen är 3,5 och du satsar 100 kronor så får du 350 kronor i handen vid vinst.
  • Du vinner 250 kronor och får även tillbaka din insats på 100 kronor.

Brittiska odds (Fraktionella odds eller bråkodds)

Här uttrycks oddstalet i stort sett alltid som ett heltal, och visar vad man vinner i förhållande till själva insatsen. Oddsen blir ett bråktal som räknar ut hur stor vinsten blir.

  • Om oddsen är 3 mot 1 (vilket även kan uttryckas som 3/1 eller 3:1) och du satsar 100 kronor så får du 300 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 400 i handen.
  • Du vinner 300 kronor och får även tillbaka din insats på 100 kronor.
  • Är oddsen omvända (1 mot 3, 1/3 eller 1:3) och du satsar 100 kronor så får du 33 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 133 kronor i handen.

Amerikanska odds (Moneyline-odds)

Här uttrycks oddsen som addition eller subtraktion, och positiva odds (plus) förklarar hur mycket man vinner medans negativa odds (minus) beskriver hur mycket man måste satsa gör för att vinna.

  • Om oddsen är +300 så är de positiva och om du satsar 100 kronor så får du 300 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 400 i handen.
  • Du vinner 300 kronor och får även tillbaka din insats på 100 kronor.
  • Om oddsen däremot är -300 så är de negativa och om du satsar 300 kronor då får du 100 kronor i vinst. Utöver detta får du även tillbaka din insats vilket ger dig totalt 400 i handen.

Fasta eller flytande odds?

När man spelar på odds så är det även en bra idé att ta reda på huruvida oddsen är fasta eller flytande. Vad som skiljer dem åt är huruvida spelbolaget i förväg har gjort en sannolikhetsbedömning.

  • Med fasta odds så vet man redan i förväg hur mycket man kommer att få vid vinst eller förlust. Dessa hör till de allra mest förekommande oddsen, och används av i stort sett samtliga spelbolag.
  • Med flytande odds så förändras oddsen allt eftersom och hur mycket man får vid vinst eller förlust kan påverkas av allt ifrån hur många som satsat pengar till vad som händer under evenemanget.

Viktiga begrepp

Begreppsbildningen kring spel och betting har på senare tid fullständigt exploderat. Mycket har att göra med att vadslagning har internationaliserats med följd att de klassiska svenska begreppen inte längre är representativa för modern betting. Men, vilka begrepp bör man hålla reda på?

Ackumulator

En ackumulatorsatsning är en sorts vadslagning där man efter varandra lägger flera enstaka bet där eventuella vinster automatiskt blir en del av nästa satsning. Detta kallas ibland även för kombinationsspel. Men om någon av satsningarna inte leder till vinst så förlorar man även kommande insatser. Detta är numera ett oerhört populärt sätt att låta blygsamma insatser leda till oanade vinster. Även om det än så länge är långt ifrån alla operatör som erbjuder ackumulatorbetting så blir det hela tiden allt mer efterfrågat.

Asiatiskt handikappspel

I fotboll så är det förhållandevis vanligt att matcher slutar oavgjorda. När det kommer till traditionella odds, med fokus på vinst eller förlust, så innebär en oavgjord match ofta att de som har satsat pengar förlorar sina insatser. Med asiatiska handikapp så används däremot ett handikappsystem för att tvinga fram en vinnare eller säkerställa att spelarna får tillbaka sina insatser vid oavgjort. I sin enklaste form uttrycks handikappen i ett positivt eller negativt värde för respektive lag, vid resultaträkning så räknas detta som en del av respektive lags totala målpoäng.

Arbitrage

Begreppet arbitrage härstammar från finansvärlden och åsyftar när man drar nytta av skilda värderingar på en och samma marknad. Vad detta innebär i praktiken, och i kontexten betting, är att man satsar pengar på flera utkomster som samtliga bedöms som troliga av någon auktoritär instans. Tanken är att åtminstone någon av satsningarna ska leda till vinst. Detta är ett ganska kontroversiellt och uppskattas av långt ifrån alla.

Banker

Även om man kan tro det så har ordet banker inget att göra med en bankverksamhet, pengar eller en bankir. Inom världen av betting så åsyftar det den mest troliga utkomsten, eller den satsning som med största sannolikhet leder till vinst.

Bankroll – Spelkassa

bankrulle för odds spel
Spelkassa är ett annat ord för de pengar som du har valt att avvara för spelande. Detta kan handla om pengar du valt att sätta in hos en operatör, eller pengar som du planerar att spela för i framtiden. Begreppet bankroll management används även ofta för att beskriva olika strategier för att hantera sin spelkassa. Numera är det mer eller mindre synonymt med de pengar som man har satt in på sitt konto hos spelbolaget.

Bonus

Det hör verkligen till det ovanliga att nu för tiden spela för pengar utan att komma i kontakt med kampanjer eller erbjudanden om insättningsbonus. Oavsett om det handlar om att operatörer matchar ens egen insättning eller erbjuder särskilda förmåner för nya användare så kommer man förr eller senare att komma i kontakt med bonus. Var uppmärksam på omsättningskrav och bonusvillkor som ibland kan göra dessa erbjudanden mindre förmånliga än vad man tror.

Bookmaker

Bookmaker, eller bookie, åsyftar den som tar emot och dokumenterar olika personers satsningar. Förr i tiden var det en enskild person med god renommé som skrev ned alla bets i ett block. Numera så är bookmaker synonymt med det spelbolag, eller den bettingsajt, som man väljer att spela hos. I detta hänseende är det ett gammalt amerikanskt uttryck som åsyftar en organisation, förening eller ett företag som organiserar vadslagning. I och med övergången till onlinebaserat betting är det ett begrepp som används allt mer sällan.

Cashout

När man gör en cashout så väljer man att säkra sin hitintills uppnådda vinst. Detta kan ske under en pågående match vilket innebär att man när som helst kan väja att plocka hem vad man hitintills har vunnit. Detta är något som inte alla sajter erbjuder, och det är inte ovanligt att operatörer reserverar ett procentuellt belopp åt sig själv om man väljer att göra en cashout.

Draw no bet

Med denna sorts insats så väljer man att spela på hemma- eller bortavinst. Vid oavgjort så får man i de flesta fall pengarna tillbaka.

Dubbelbetting

Dubbelbetting innebär att man i ett och samma bet satsar på två olika utkomster. Om båda inträffar så blir vinsten större då oddsen kombineras. Har man däremot fel på en av satsningarna så förlorar man båda betten.

Each-way

När man gör ett each-way-bet så gör man två satsningar med olika odds. Ett bet på vem som vinner, och ett bet på att det man satsar på placerar sig inom ett visst spann av placeringar. Denna sorts betting är förmodligen mest vanlig inom trav och annan hästsport. Tanken är att man får en chans till framgång oavsett om det man satsar på vinner eller förlorar.

Enhet

Enhet, eller unit, är ett begrepp som ibland används som synonym till pengar i viss valuta. Det har blivit allt mer vanligt nu då bettingmarknaden på många sätt har blivit internationell. Med enheter slipper man bestyr med valutaväxling och kan jämföra sina vinster med alla spelare som deltar.

Femling, fyrling och sexling

Klassiska svenska benämningar på kombinationsspel. Med dessa kan man få väldigt höga odds, men samtliga bets måste stämma för att man ska få vinst.

Garderingar – Hel, halv och spikning

Detta är tre svenska begrepp som är nära förknippade med stryktipset. Numera så brukar helgarderingar kallas för 1X2-betting, halvgarderingar för 1X-betting och spikning för traditionell oddsbetting. Med helgardering så kan man i fri utsträckning spela på matchvinnare, förlorare och oavgjort resultat medans halvgardering innebär att man satsar på två av de tre möjliga utkomsterna. Halvgardering kallas ibland för dubbelchans. Spikning handlar däremot om att satsa på en specifik utkomst, och med amerikansk terminologi så kallas det för money line.

Goal line betting

Denna sorts betting handlar om att satsa på den mängd mål som man tror kommer att inträffa. Ofta så satsar man på huruvida det kommer att inträffa fler eller färre mål än vad prognosen säger.

Handikapp

Detta är ett sätt att jämna ut skillnaden mellan deltagare. Om en operatör vill jämna ut oddsen så kan den välja att ge en viss deltagare ett handikapp. Handikapp på 2 i fotboll innebär att laget i fråga helt enkelt anses inleda matchen med två mål. Handikapp är även en viktig del av asiatiskt handikappspel.

Högoddsare

En högoddsare, eller en underdog som det kallas i internationella sammanhang, är den statistiskt eller värderingsmässigt minst troliga utkomsten. Vanligtvis anses högoddsare vara motsatsen till vad betting- och oddssajter bedömer vara en given vinnare. Dessa ger därmed även högst relativ utbetalning då de motsvarar vad ingen tror kommer att ske.

Insats

Insats, eller bet, är helt enkelt det belopp man väljer att satsa på en viss utkomst. Detta kan handla om allt i från att ett viss lag vinner en match eller till att en särskild spelare gör flest mål. Storleken, i kombination med oddsen, är vad som avgör hur mycket pengar man får tillbaka vid vinst.

Insatsgräns

Insatsgräns, eller limit, är det högsta belopp som man tillåts spendera på ett enskilt bet. Denna sätts endera av en själv eller av spelbolaget som man spelar hos. Ofta så används insatsgränser för att begränsa sitt eget spelande och säkerställa att man inte satsar allt på ett specifikt evenemang.

Insider

En insider är en person som har ett informationsövertag på grund av att den har tillgång till information som inte är allmänt känd. Ofta så är insiders anställda eller släktingar till anställda, som på grund av sin ställning helt enkelt vet mer. Att lägga bets utifrån insiderinformation anses generellt sett vara felaktig, och därför har de flesta operatörer villkor som säger att anställda inte får ta del av deras speltjänster.

Informationsövertag

Att ha ett informationsövertag är det samma som att veta mer om något än övriga personer som också har ett intresse av informationen i fråga. Detta anses vara ett av de mest beprövade sätten att nå framgång inom betting. Informationsövertag kan uppstå genom att man noggrant studerar förutsättningarna för en viss utkomst.

Kombinationsspel

Vad som är unikt med kombinationsspel är att det gör att man kan spela på flera olika händelser på en och samma insats. Det gör att man kan finjustera sina odds och på en och samma gång spela på ett stort antal olika lag, matcher och evenemang. Man kombinerar helt enkelt saker som i vanliga fall inte skulle ingå i ett enskilt bet. Inom travsporten så kallas kombinationsspel med flytande odds ofta för totalisator eller totospel.

Livespel (in-play)

Med in-play-betting, eller livespel, så har man möjligheten att satsa pengar samtidigt som evenemanget pågår. Detta är att jämföra med traditionell betting där all satsning måste ske i förväg. Denna sorts interaktiva betting har på senare tid blivit oerhört populär då livestreaming och onlinebetting skapat rätt förutsättningar. Det gör att man kastas in i händelsernas centrum och får uppleva sporten på nära håll.

Lågoddsare

En lågoddsare, eller favorit, är den statistiskt eller värderingsmässigt mest troliga utkomsten. I de flesta fall så är lågoddsare det samma som vad betting- och oddssajter tror kommer ske i en given situation. Dessa ger lägst relativ utbetalning då de motsvarar vad alla tror kommer att ske.

Långtidsspel

Långtidsspel, eller ante post, är en sorts betting som sker i förväg och insatser placeras som senast dagen innan ett visst evenemang utspelar sig. Detta kan ofta ge väldigt förmånliga odds men om evenemanget ställs in, eller om en drastisk förändring sker, så riskerar man att förlora hela sin insats.

Null eller void

Null, eller void som det ibland kallas, åsyftar när bettingomgången avbryts och alla insatser återbetalas. Detta förekommer främst vid misstänkt matchriggning eller när det upptäckts ett allvarligt systemfel. Det är ytterst ovanligt att det förekommer.

Spread

Begreppet spread härstammar från finansvärlden och åsyftar när man satsar pengar på grova trender, snarare än en specifik utkomst. Inom sportvärlden så kan denna sorts betting innebär att man, till exempel, satsar pengar på huruvida ett särskilt lag över tid kommer att förbättra sin placering i en viss liga.

Spelbolag

Spelbolag är de som driver bettingsajter. Ofta är det ett och samma bolag som ligger bakom ett flertal sajter under olika varumärken. Därför är det en bra idé att inte bara stirra sig blind på sajtens namn utan verkligen kontrollera vilka som driver den.

Livebetting

Att betta live är enormt populärt då det gör att man kan satsa i samband med att en match pågår. Det gör att man kastas in i händelsernas centrum och får uppleva sporten på nära håll. Många aktörer erbjuder även liveströmmar och realtidsinformation.

Tilt

Detta är ett spännande begrepp som används inom allt ifrån poker till sportbetting och flipper. Ursprunget är högst oklart men åsyftar den frustration som en spelare kan uppleva efter oväntade förluster. I viss utsträckning är tilt synonymt med förlust.

Unit – Spelenheter

Units, eller spelenheter, är ett mått på insatsen. Detta används för att uttrycka spelkassan på ett relativt sätt, helt oberoende av valutor och belopp. Vad en enhet motsvarar varierar mellan olika operatörer men ofta är det en procentuell del av spelkassan. Fler enheter innebär alltid större insats.

Utdelning

Utdelning, eller return, är det samma som vad man får tillbaka vid en eventuell vinst. Generellt sett så ger lågoddsare låg utdelning medans högoddsare ger hög.

Över-/Underbetting

När man satsar över eller under så satsar man på huruvida resultatet kommer att bli över eller under. I dess enklaste form så innebär över tre att man vinner om det görs tre eller fler mål, medans under tre innebär att man vinner om det inte görs fler än tre mål.